Linux’ta program yazanlar ya da sistem yöneticileri mutlaka bir metin editörü kullanmıştır. Linux üzerinde kullanılabilecek çok çeşitli ve kaliteli editörler mevcut. Bunlar vim, emacs, nano vb. olarak sıralanabilir. Bunların arasında ise vim editörü sahip olduğu özellikler ve komutları ile diğerlerinden ayrılabilir. Benim de severek kullandığım editörlerden birisidir.

Bütün bunların yanında Java ile yazılmış bir metin editörü dikkatimi çekti. jEdit isimli bu editör GPL2 lisansı ile dağıtılıyor. Java ile yazıldığı için tüm Windows, MacOS, OS/2 gibi platformlar altında sorunsuzca çalışıyor.

Aynı zamanda programın içerisindeki “Eklenti Yöneticisi” ile sitesinde bulunan onlarda eklentiden istediğinizi indirmeniz mümkün. jEdit 130’dan fazla dil için sözdizimi vurgulama desteği sunuyor. Kullanışlı ve sade bir arayüz sunan jEdit’in detaylı bir yardım menüsü mevcut. jEdit kurulumundan eklenti yüklemeye, makrolardan kullanım özelliklerine kadar her türlü bilgi mevcut.

Programı [1] adresinden indirdikten sonra konsoldan “java -jar jedit4.3.2install.jar” komutu ile kurabilirsiniz. Kurulum sırasında öntanımlı olarak kullanıcının ev dizinine jedit, bin ve man klasörü oluşturuluyor. Programı çalıştırmak için bin klasörü içindeki jedit dosyası çalıştırmanız yeterli. jedit klasörü içinde içerisindeki macros klasörü içerisinde değişik macro örnekleri mevcut.

[1]: http://www.jedit.org/index.php?page=download

Leave a Reply